MEER INFO...

Er is meer informatie over Miel Cools te vinden op Wikipedia.


Ik heb gisteren in het Sportpaleis in Antwerpen met volle teugen genoten van "Houden van". De hommage aan Miel Cools was wondermooi en in mijn gevoel dus te kort. Vooraf had ik met gekruiste vingers gehoopt dat Miel er zelf zou zijn. En toen bleek dat hij niet alleen op het podium kwam, maar ook zou zingen, was de vreugde compleet.
Ontroerend mooi...
Bedankt, Miel, voor de talloze prachtige liedjes en die zo eigen stem!
Bedankt voor de mooie klanken van gisteren!

Alice Luyckx
18 april 2012

De Vaganten, Rosbos, Wouter Berlaen en Amaryllis Temmerman brengen een prachtige hommage aan één van de grondleggers en decennialang boegbeeld van het kleinkunstgenre in Vlaanderen: Miel Cools. Zij brengen liedjes uit zijn recent verschenen liedboek. Hierbij natuurlijk klassiekers als ‘Boer Bavo’, ‘De soldaat’, ‘De troubadours’ en ‘Houden van’, liedjes die reeds tot ons collectief geheugen, tot ons muzikaal erfgoed zijn gaan behoren, maar ook minder bekende pareltjes op knappe teksten van Ed Leeflang, Jaak Dreesen, Walter Evenepoel, Bert Broes, Mieke Melgers, Ernst van Altena, Louis Verbeeck,... Miel zelf is ook aanwezig en brengt bij elk liedje zijn verhaal.

Hommage aan Miel Cools verrassend!

De Hommage aan Miel Cools is uiteraard een reis van 2 uren naar het verleden, maar het brengt ook nieuws. De bekende liedjes van Miel Cools worden gebracht door muzikanten die soms met gemak de kinderen of zelfs kleinkinderen van de oude troubadour hadden kunnen zijn. Dat die jonge generatie zo charmant om kan gaan met het werk van de bejaarde bard, is verrassend.

Midden op het podium zit Miel Cools omringd door de muzikanten die hem een hommage gaan brengen, links de relatief jonge muzikanten van Rosbos en Wouter Berlaen en Amaryllis Temmerman, rechts de al wat oudere leden van De Vaganten. Ombeurten zingen ze een liedje van Miel en dat brengt het publiek terug naar vroeger tijden. De Vaganten nemen vooral het allervroegste werk voor hun rekening (zoals Mirabella); de anderen zingen en spelen de liedjes van daarna (zoals Boer Bavo). Met haar prachtige stem en ingehouden emotie zingt Amaryllis Temmerman liedjes als "Nachten dat de spin niet spint". En Wouter Berlaen toont zijn persoonlijkheid en vakmanschap in onder meer "Het is morgen en het regent weer". De gasten van Rosbos pakken het wat onstuimiger aan, maar niet minder aanstekelijk. En het publiek zingt en klapt voorzichtig mee.

Voor elke liefhebber van de muziek van Miel Cools is dit een must! Grijp je kans nu het nog kan en er nog hommage-concerten op het programma staan!

Theo van Drunen

... en het bleef niet bij die ene hommage in april 2012. Er volgde een hele reeks van "Hommage aan Miel Cools" volgens onderstaand schema. Meer informatie was te vinden op http://anz.be/kalender/kalender.php.
 

Hommage aan Miel Cools - speelschema

     
6-10-2012   GC De Markthallen - Herk-de-Stad
4-11-2012   De Roma - Borgerhout
23-11-2012   Capenberg Oxacocenter - Boechout
30-11-2012   CC De Werft - Geel
16-12-2012   CC Casino - Houthalen-Helchteren
8-1-2013   CC De Mol - Lier
20-1-2013   CC Palethe - Overpelt

"Ik kom net van Palethe Overpelt, van een fantastisch optreden. Miel Cools kan nog altijd een zaal in vervoering brengen. Nog altijd dringt zijn warme stem tot iedereen door. Bedankt voor de geweldige namiddag."
Marcel van Bree

Hieronder ziet u foto's van Patrick Steenaerts (gitaar), de Vaganten (Veerle Dierckx, Chris de Winter, Herwig van Horenbeeck en Paul Heyninck), Rosbos (Brecht Corty - zang, Björn Vanhaecke - gitaar en Jurgen Van Bever - piano), Wouter Berlaen en Amaryllis Temmerman en foto's van het hommage-concert in De Roma te Borgerhout op 4 november 2012. Klik op één van de foto's om ze allemaal (groter) te zien...

hommage-patricksteenaerts hommage-amaryllistemmerman hommage-wouterberlaen hommage-rosbos hommage-vaganten IMG_7502 IMG_7504 IMG_7506 IMG_7507 IMG_7510


artikel met foto in een tijdschrift in 1967


 
Paardenpluis!

Miel Cools zong vaak bij zijn optredens een liedje met het volgende refrein:

De wind die blaast de paardenpluis,
Let op waar het gaat,
De wind die blaast de paardenpluis
De wind die zaait het zaad.

We hebben de tekst weten te achterhalen en we hebben zelfs een geluidsopname van dit lied gezongen door Miel Cools. Zie de pagina Meer info...

Heeft u ook een opname van Miel, mail ons dan op: info@mielcools.nl

 

Paardenpluis

Dit liedje heeft Miel vaak gezongen bij allerlei optredens. Het heeft ons enige moeite gekost, maar we hebben de tekst kunnen achterhalen (zie hieronder). En we hebben zelfs een opname kunnen bemachtigen van het lied gezongen door Miel.

 

Refr.:
De wind blaast in het paardenpluis
let op waar het gaat
de wind blaast in het paardenpluis
de wind die zaait het zaad
 

‘t was in de zoete zomertijd
‘t was in de morgen pas
toen ik haar vol bedrijvigheid
druk bezig zag in het gras

refr.

ze plukte bloemen in het gras
wat was ze fleurig, ach
ik denk niet dat ik zo'n mooie bloem
ooit in mijn bloembed zag

refr.

wij deden bloemen in haar schoot
van bloemen stond het bol
maar het was haar niet genoeg, ze zuchtte
was mijn schoot maar vol

refr.

mijn hart sprong op, ik liep en zei
vriendin, ik ga, kom aan
wij plukken verder zij aan zij
wij hebben het gedaan

refr.

wij plukten meizoen, herderstas,
kamille en margriet
en lepelgroen en tepelgroen
ach, wat plukten wij niet?

refr.

wat zwoegden wij, wij kozen wel
de mooiste bloemen uit
bij speenkruid bloeide wonderwel
het kaarsrecht fluitenkruid

refr.

ik schikte tuil met tuil, ze zei
‘t boeket wordt nu te groot
vriend, zuchtte zij, ik heb nu echt
genoeg hier in mijn schoot

refr.

daar ging ze met haar volle schoot
en liep de weide uit
en ik, ik had voor haar
nog zoveel kaarsrecht fluitenkruid